De ultieme wandelervaring: de 100 km van Appelscha! Daag jezelf uit in deze lange afstandswandeling, die je door prachtige natuurgebieden voert. In de rust van de ongerepte natuur kom je tot volledige ontspanning.
Verken het waterrijke hart van Friesland met de Akkrum-Nes SUP- en kanoroute, een ontspannen tocht van circa 6,5 kilometer die je meeneemt door een afwisselend landschap vol rust en charme. De route start in het gezellige dorp Akkrum, waar je eenvoudig het water op kunt via een van de instappunten.
Van Akkrum loop je langs de Boarn naar het dorpje Aldeboarn. Deze omgeving is dankzij de boeren een belangrijk weidevolgelgebied.
Deze etappe brengt je vanaf Akkrum naar Jirnsum. Vervolgens kom je in een oud cultuurlandschap met boerderijen op terpjes: de Friese Greiden.
Fietsroute vanuit Akkrum naar de roeken van Raerd en de mummies in Wiuwert.
Je start bij Toeristisch Opstappunt (TOP) Akkrum. Ontdek verschillende Friese dorpjes en streken: onder andere watersportdorp Akkrum, Kameleondorp Terherne en De Lege Geaen (de lage landen), een streek bestaande uit kleine terpdorpjes boven Sneek. Je maakt twee keer de oversteek met een pontje.
Tijdens de gehele bezetting woedt een felle strijd in het luchtruim boven Friesland. Geallieerde bommenwerpers die op weg zijn naar doelen in Duitsland worden voortdurend belaagd door Duitse (nacht)jagers die opstijgen vanaf de ‘Fliegerhorst Leeuwarden’.
Dit is een gecombineerde wandel- en fietstocht, waarbij je het eerste deel fietst, vervolgens een stuk wandelt door De Deelen en met de fiets weer terugkeert naar Aldeboarn.
Trek door het open landschap van Aldtsjerk naar Damwâld. In de derde etappe van het Streekpad Noardlike Fryske Wâlden loop je langs de oude kloosterpaden die door grijze monniken werden gebruikt als handelsroute tussen Dokkum en Feanwâlden.
Ten zuiden van het dorpje Anjum laat het oude getijdenlandschap zich goed lezen. Je passeert het Lauwersmeer en de eeuwenode sluis van Ezumazijl om uiteindelijk langs voormalig klooster Weerd te wandelen, waarvan helaas niets meer over is.
Maak een mooie wandeltocht langs de dorpen van Friesland, waar de zee eerdaags dagelijks aanklopte. In dit gebied tussen dijken en dorpen, maak je kennis met Anjum, Peasens en Oostmahorn aan het Lauwersmeer.
Wandel door het Buitensportwalhalla van Nederland! Vanuit Appelscha wandel je een prachtige route door het Aekingerzand.
Het Stellingenpad is een LAW-route door Friesland, Drenthe en Overijssel en gaat door de oude Stellingwerven. Loop in de voetsporen van de Griffioen! De eerste etappe van het Stellingenpad telt 25,8 kilometer en is ook in twee delen te wandelen.
Een cultuurhistorische- en natuurroute door bos, hei en langs plaatsen die van belang zijn geweest in de geschiedenis.
Dit is een route voor wie niet stil kan zitten, het meeste uit de dag wil halen en houdt van natuur. Je leest hier hoe jouw uitstapje naar Fryslân mét camper eruit kan zien.
Bakkeveen is al eeuwenoud. Dankzij archeologische vondsten is bekend dat al in 3400 voor Chr. de eerste landbouwers vestigden.
Via Landgoed De Slotplaats wandel je verder richting de Duurswouderheide. Dit is het grootste overgebleven heideveld van Friesland.
In de laatste wandeling van Koningspad XL komen twee elementen samen: de historie van Landgoed Olterterp en de beeldenroute.
Vanaf Het Witte Huis loop je een stukje van de Beeldenroute van Landgoed Olterterp. Vervolgens sla je af naar het gehucht Heidehuizen. Je kruist het Koningsdiep en wandelt door een van de parels van het stroomdal: het Wijnjeterper Schar.
Altijd al benieuwd hoe de adellijke families vroeger hebben geleefd? In deze historische wandelroute neemt Jort Kelder je mee door het pittoreske dorpjes: Olterterp en Beetsterzwaag. Je stopt bij verschillende landhuizen met een historisch karakter.
Deze vijfde etappe van het Stellingenpad telt 19,6 kilometer. Je wandelt van Belt-Schutsloot via Vollenhove naar Blokzijl.
Tijdens de bevrijding van Friesland speelden Canadese troepen een cruciale rol. In april 1945 leidden zij de aanval als onderdeel van de geallieerde campagne om Friesland te bevrijden.
Wandelknooppunt D53 in Blokzijl is het startpunt van de zesde etappe van het Stellingenpad. Je wandelt vanaf hier naar Ossenzijl. Deze zesde etappe van het Stellingenpad telt 11,5 kilometer.
Arjan Postma neemt je in deze fietsroute mee op een rondtocht van Appelscha tot aan Veenhuizen en terug. We gaan langs bij het Fochteloërveen en het Drents Friese Wold, en bezoeken naast Friesland ook een klein stukje Drenthe.
Een mini pelgrimstocht. Wandel een stukje van een etappe van Het Bonifatius Kloosterpad, langs de voormalige Schoterschans - ook wel de Tjongerschans genoemd. Deze werd in 1580 gebouwd op de fundering van het verlaten klooster in Oudeschoot.
Deze tiende etappe brengt pelgrims via een onverhard pad van het eenvoudige Bontebok naar het adellijke Oranjewoud, met vele landgoederen en een prachtig parklandschap. Vanuit daar loop je door naar het noorden, waar het Terbandster kerkje op je wacht.
Wandelroute met waterthema, door het onontdekte Rottige Meente natuurgebied.
De ligging op een zandkop maakte Veenklooster al vroeg een strategisch aantrekkelijke plek. Daarom begonnen de Norbertijnen hier het klooster Olijfberg. Na de reformatie werd het terrein door de Friese Staten verkocht, het werd landgoed Fogelsangh State.